Rijden met rijangst of faalangst

Wat is het?

Het ervaren van angst tijdens het autorijden is een veelvoorkomend probleem dat zowel rijangst als faalangst kan omvatten. Of je nu bang bent voor het rijden zelf, of onzeker bent over je prestaties achter het stuur, deze vormen van angst kunnen je rijervaring sterk beïnvloeden. Gelukkig ben je niet alleen, en er is hulp beschikbaar om je vertrouwen te herwinnen.

van de automobilisten in Nederland ervaart in meer of mindere mate rijangst.

van de mensen met rijangst vindt snelwegen het meest angstaanjagend.

van de deelnemers aan rijangstbegeleiding ervaart een significante verbetering in hun rijvertrouwen.


Oorzaken

Hoe ontstaat rij- of faalangst?

Rij- en faalangst hebben verschillende oorzaken, maar de impact is vaak vergelijkbaar: een gevoel van nervositeit of paniek zodra je achter het stuur zit. Beide kunnen leiden tot het vermijden van autorijden of zelfs rijlessen.
  • Slechte ervaringen: Veel mensen ontwikkelen rijangst na een negatieve gebeurtenis, zoals een auto-ongeluk of een bijna-ongeluk. Deze gebeurtenissen kunnen een blijvende angst creëren voor het deelnemen aan het verkeer.
  • Onzekerheid over rijvaardigheden: Of je nu een beginner bent of al langer rijdt, twijfels over je eigen vaardigheden kunnen faalangst en rijangst aanwakkeren.
  • Complexe verkeerssituaties: Snelwegen, druk verkeer, of zelfs het idee om in onbekende gebieden te rijden, kan de angst versterken.
  • Druk om te presteren: Bij faalangst speelt de angst om te falen vaak een grote rol, vooral tijdens rijexamens of in andere stressvolle verkeerssituaties. De gedachte dat je het niet goed zult doen, kan verlammend werken.
Onze aanpak

Wat mag je van ons verwachten?

Bij Rimara begrijpen we de uitdagingen van rij- en faalangst en bieden we lessen aan die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften. Onze ervaren instructeurs zijn erop getraind om je stap voor stap te begeleiden, zodat je je steeds zekerder voelt achter het stuur. Het draait bij ons niet alleen om het verbeteren van je rijvaardigheden, maar vooral om het opbouwen van je zelfvertrouwen.
  • Persoonlijke begeleiding: We beginnen met een kennismakingsgesprek om je specifieke angsten te bespreken. Op basis daarvan maken we een plan dat bij jou past.
  • Geleidelijke opbouw: Je start met rijden in rustige, veilige omgevingen, waarna we langzaam naar complexere situaties werken, zoals rijden op snelwegen of drukke wegen.
  • Vertrouwen opbouwen: Door je positieve feedback en praktische tips te geven, helpen we je om angst onder controle te krijgen en je zelfvertrouwen te versterken.
  • Praktische technieken: We leren je ademhalingsoefeningen en andere ontspanningstechnieken om je kalm en gefocust te houden, zowel tijdens de lessen als daarna.

van alle leerlingen bij Rimara voelt zich na afloop van de lessen zelfverzekerder achter het stuur en meldt een afname van rijangst.

Plan vandaag nog je eerste rijles

Ben jij klaar om je rijbewijs te gaan halen? Neem vandaag nog contact op om je eerste rijles te plannen! Op dit moment zijn er geen wachttijden.