Handgeschakeld of automaat?

Wat zijn de keuzes?

Wij bieden zowel rijlessen in een handgeschakelde auto als een automaat. Maar wat zijn precies de verschillen? Wij vertellen je graag de verschillen tussen een handgeschakelde auto en een auto met een automatische transmissie. Ook vind je hier wat de voor- en nadelen zijn die van invloed zijn op jouw rijlessen.

De voordelen van handgeschakelde auto
  1. Goedkoper in aanschaf – Historisch gezien zijn handgeschakelde auto’s goedkoper. Een auto met een automatische schakelbak kan €1000,- tot €2000,- duurder zijn dan een handgeschakelde auto. Dit komt omdat handgeschakelde auto’s minder onderdelen nodig heeft dan een automaat.
  2. Zuiniger – Een auto met een handgeschakelde transmissie rijd over het algemeen zuiniger, doordat de bestuurder meer controle heeft over de motor van de auto. Hierdoor is de bestuurder in staat een zuiniger rijstijl aan te houden.
  3. Makkelijker te onderhouden – Doordat een handgeschakelde auto minder bewegende onderdelen heeft, is het onderhoud daarvan vaak eenvoudiger. Dit resulteert vaak in minder en goedkoper onderhoud.
  4. Meer controle – Het zelf kunnen schakelen van een auto geeft meer controle over de auto wat een groot voordeel is bij slecht weer of wanneer je een berg op moet rijden.
  5. Praktisch – Wanneer jij je rijbewijs haalt met een handgeschakelde auto, dan mag je ook in een automaat rijden. Andersom is dat anders. Wanneer je je rijbewijs in een automaat haalt, dan mag je niet autorijden in een handgeschakelde auto. Houd bij je keuze ook rekening met mogelijk huurauto’s wanneer je op vakantie bent. Een auto huren met een automaat is soms lastiger te vinden dan een handgeschakelde auto.
De voordelen van een auto met automaat
  1. Minder stress in verkeer – Historisch gezien ziIn druk verkeer of op hellingen is het rijden met een automaat eenvoudiger en comfortabeler, omdat de auto automatisch schakelt.
  2. Geschikt voor mensen met mobiliteitsproblemen – Mensen die moeite hebben met het gebruik van een koppeling, zoals bij bepaalde fysieke beperkingen, kunnen makkelijker leren rijden met een automaat.
  3. Toenemende populariteit van automaten – Automatische auto’s worden steeds gebruikelijker, vooral bij elektrische en hybride voertuigen, die vaak alleen als automaat beschikbaar zijn.
  4. Minder lesuren – Het schakelen in een auto kost de meeste leerlingen het meest tijd. Wanneer je lest in een automaat hoef je dit niet te leren, waardoor je meestal minder lesuren nodig hebt.

Plan vandaag nog je eerste rijles

Ben jij klaar om je rijbewijs te gaan halen? Neem vandaag nog contact op om je eerste rijles te plannen! Op dit moment zijn er geen wachttijden.